window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } gtag('consent', 'default', { 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'ad_storage': 'denied', 'analytics_storage': 'denied', 'wait_for_update': 500, }); gtag('set', 'ads_data_redaction', true); gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RP3S746P6G'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RP3S746P6G');

Ribe i vikingetid og middelalder

Hvordan opstod Ribe i vikingetiden, og hvordan levede byens indbyggere, da Ribe var Danmarks vigtigste handelsby i middelalderen?

Ribe begyndte som markedsplads i vikingetiden omkring år 710. Faktisk var hele formålet med fænomenet Ribe handel, og vikingetidsudstillingen fortæller historien om byens udvikling frem til midten af 800-årene.

Masser af håndværkere arbejdede på markedspladsen og udstillingen er fyldt med smukke genstande fra perlemagerens, bronzestøberens og kammagerens værksteder.

Købmænd fra fjerne egne bragte eksotiske varer til Ribe, hvor man hurtigt begyndte at præge sin egen helt særlige mønt som andre store handelsbyer.

Ribe som bispesæde

I 948 blev Ribe bispesæde og senere centrum for et rigt kirke- og klosterliv. Vikingernes handel blev ført videre af storkøbmænd, som i middelalderen gjorde Ribe til Danmarks vigtigste og en af Europas væsentligste handelsbyer. Historien om middelalderens Ribe bliver fortalt med fokus på mad og husholdning, sygdom og lægekunst, byggematerialer og byggestil og ikke mindst på dagligdagens religiøse liv.

Tilbage hos vikingerne

I de autentiske miljøer, der ligger for sig selv efter udstillingen. skal der ikke meget fantasi til for at fuldende illusionen om at være tilbage på vikingernes handelsplads ved Ribe Å en aprildag i år 800 eller midt i Ribe by en septemberdag i år 1500 …