Ribes Vikinger blev til i 1993 i kraft af en generøs hovedbevilling fra Villum Kann Rasmussen Fonden. Den daværende Ribe Kommune tilbød, at byens tidligere elværk og gasværksgrund kunne anvendes som byggegrund, mens det daværende Ribe Amt påtog sig at anlægge Odins Plads som både rundkørsel og parkeringsplads foran det kommende museum.
Det tidligere elværk er bevaret i museet. Det er en smuk klassicistisk bygning i stilretningen “Bedre Byggeskik” med facade mod Dagmarsgade. Det blev opført i 1926 efter tegninger af Ribe-arkitekten Axel Hansen (1885-1935). Hertil har arkitekt Niels Frithiof Truelsen (f. 1938) tilføjet en ny, stor bygningskrop, som udfylder byggegrunden imellem Dagmarsgade og Sct. Nicolaj Gade. Tilbygningens ydre formsprog følger elværkets med rødt tegltag og murværk i røde tegl med hvidmalede detaljer.
Før byggeriet foretog Den antikvariske Samling en arkæologisk udgravning af grunden, hvor de nye bygninger og rundkørslen skulle placeres. Her lå tidligere byens gasværk opført i 1862, og området var både meget forstyrret og forurenet.
Derfor kom det som en stor overraskelse, at der ved udgravningen både fremkom en række meget fundrige, store affaldsgruber fra Ribes ældste tid, 700-årene, og, helt uventet, også en stor opfyldt voldgrav fra 1100-årene, som havde omgivet en stor rektangulær borgbanke på 60×100 m. Her har altså i 1100-årene stået en borg. Desværre var bankens overflade helt bortgravet, men det er en mulighed, at anlægget har været kongens gård i Ribe, det ældste Riberhus. Fundet er et sigende eksempel på, hvilke arkæologiske sensationer, der fortsat kan dukke op fra lagene under Ribe.
Hovedindgangens glasparti mod Odins Plads fører den besøgende ind i en central akse, hvor museumsbutik, billetsalg og caféområde er placeret. Til højre ligger indgangen til de faste udstillinger, som er delt i to hovedspor: Vikingetid og Middelalder.
Her udstilles i alt omkring 14.000 genstande, som primært stammer fra udgravninger i Ribe By.
De to spor blev skabt af hhv Stig Jensen og Per Kristian Madsen med hjælp fra museets øvrige personale. Udstillingsarkitektur, design og koordinering er udført af Søren Gottfred Petersen og Flemming Bau – layout, akvareller, farvesætning og museets logo er af Flemming Bau.
Ud over de ovenfor nævnte har følgende støttet museets tilblivelse:
Arbejdsmarkedets Feriefond
Augustinus Fonden
Berima A/S
Bikuben i Ribe
Brødrene Hartmanns Fond
Café Nicolaj
Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen
Deko Reklame
Deloitte & Touche
Den Danske Bank
Det Antikvariske Selskab
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Ellen og Christian Almhede
Erhvervsministeriet
Fonden af 29/12 1967
Fonden til Ribe Bys forskønnelse
Frøken Mette Marie Mortensens Legat
Frøs Herreds Sparekasse
Georg Bestle og Hustrus Mindelegat
JL-Fondet
Jyske Bank
Knud Højgaards Fond
Kong Frederik og Dronning Ingrids Fond
Kulturministeriet
Kvickly, Ribe og Omegns Brugsforening
Lodbergs Legat
Lynddahl Plast A/S
Nykredit A/S
Ole Kirks Fond
Ribe Amts Museumsråd
Ribe Vandrerhjem
Ripladan A/S
Statens Museumsnævn
Uge-Avisen
Unidanmark-fonden
Fra tiden før elektricitetsværket blev anlagt. Den store plads mellem åen og stationsbygningen er nu museum og haveanlæg. Foto Sydvestjyske Museer
Ribes Elektricitetsværk set fra bagsiden, hvor haveanlægget ”Krügers anlæg” stadig ligger.