Historien om

Muset Ribes Vikinger har til huse i bygninger, som ligger centreret om Ribes gamle elværk. Ribe Elektricitetsværk havde dengang adressen Dagmarsgade 21, var tegnet af den danske arkitekt Axel Hansen og fungerede fra 1926-1980.

Elværket blev bygget om efter tegninger af arkitekt Niels Frithiof Truelsen, og i 1995 åbnede det nye museum Museet Ribes Vikinger – museum for vikingetid og middelalder, som et udstillingssted under Den antikvariske Samling i Ribe. Museet supplerede dengang udstillingen om den moderne by, der havde til huse i komplekset på Quedens Gaard.

Ud over endelig at gøre de mange fantastiske middelalder- og vikingetids-fund tilgængelige for offentligheden var museet også meget moderne i sin tilgang til formidling og kunne således som et af de første museer i Danmark præsentere en digital, interaktiv udstilling, ”Odins øje”. Denne del af museet er efterfølgende lukket ned, da de tekniske løsninger, der var valgt, ikke overlevede udviklingen.

I dag er museet et udstillingssted under Sydvestjyske Museer.

Fra tiden før elektricitetsværket blev anlagt. Den store plads mellem åen og stationsbygningen er nu museum og haveanlæg. Foto Sydvestjyske Museer

Ribes Elektricitetsværk set fra bagsiden, hvor haveanlægget ”Krügers anlæg” stadig ligger.