Asgård – en eventyrlig rejse til vikingetidens fortryllende verden

Elsker dit barn de nordiske guder? Blandt vores oplevelser for børn på Museet Ribes Vikinger er vores lille oase Asgård. Her kan fantasien blomstre.

Hvil i skyggen af Yggdrasil

Vi har brugt det vældige livets træ fra den nordiske mytologi som loftsdekoration. Træet er universets centrum, og dets rødder går til jætternes verden, Jotunheim, til gudernes verden, Asgård, og til dødsriget, Hel.

I træets krone lever fire hjorte men også et lille egern, der bringer bud mellem træets krone og dets rødder – egernet hedder Ratatosk, måske I kan se det?

Mens hele familien slapper af, kan I læne jer op ad Midgårdsormen – slangen, der ligger rundt om hele verden. Det er den, som skal slås mod Fenrisulven, når ragnarok en dag bryder løs. Lige nu fungerer den dog som en kæmpe pude i vores dasehjørne, hvor I kan bladre i tegneserierne om Nordens guder.

Bag jer står de tre norner. Det er skæbnegudinderne som sidder ved Yggdrasils rødder og spinder menneskets skæbnetråde.

Læg de store puslespil med Odin, Tyr, Freja og de andre guder

De er der alle sammen, de nordiske guder, på de store puslespil der ligger klar i Asgård til børn i alle aldre. De sjove tegninger og den lille forklarende tekst giver familien mulighed for at få mere viden og en snak om vikingernes guder.

I kan også kigge på billederne på væggen og se, hvordan vikingerne selv viste den nordiske mytologi. I kan både finde en valkyrie, Frej, Thor og Odins otte-benede hest, Slejpner!

Museets logo er et smykke med Odins hoved. I kan se det i vores udstilling om vikingetiden

Se den fascinerende film om verdens skabelse

Sæt dig med dine børn på bænken og se den smukke film med vikingernes version af verdens skabelse.

Vølven fortæller:

Før verden var der kun mørke. Mørket revnede og de kolde floder fra Niflheim flød ned i urdybet og blandede sig med gløder og gnister fra Muspelheim.
Her fødtes jætten Ymer. Han var det første levende væsen, og han blev far til talrige jætter.
Urkoen slikkede Bure frem af havet og isen. Bures søn fik de tre guder Odin, Vile og Ve med en jættekvinde.
Da de tre guder blev store, slog de jætten Ymer ihjel og fra da af, var der strid mellem guder og jætter.
Af Ymers døde krop skabte Odin, Vile og Ve menneskenes verden, Midgård. Ymers hovedskal blev himlen og for at skaffe lys, satte guderne to gnister på himlen. En blev sol og en blev måne. De løber hastigt over himlen, fordi jættebørn i ulveskikkelse forfølger dem.
Guderne pustede liv i to træstammer, og skabte manden Ask og kvinden Embla. Fra de to stammer hele menneskeslægten.

Skriv dit navn med runer eller quiz ord med hinanden

Vikingerne huggede og ridsede deres bogstaver i sten og træ, og I kan også lege med runer i Asgård. Vi har sat et kæmpe alfabet op på væggen og lavet klodser med runerne på, så det er bare at skrive løs. I kan også lave en sjov quiz i to hold. Lad det ene forme et ord med runer, mens de andre vender ryggen til. Se så om det andet hold i kan gætte ordet. God fornøjelse.