Foredrag onsdag d. 8/9 kl. 19.30

Har der været neandertalere i Danmark? Nystartet projekt vil finde svaret.

v/ Arkæolog Trine Kellberg Nielsen, Ph.d., lektor på Aarhus Universitet

Har der været neandertalere i det vi i dag kalder Danmark? Det spørgsmål er fortsat ubesvaret, men i det nystartede NeanderEDGE forskningsprojekt ved Århus Universitet, stilles der netop skarpt på neandertalernes nordligste tilstedeværelse, med et særligt fokus på spørgsmålet om neandertalerne nåede til det område, vi i dag kalder Danmark.

I dette oplæg præsenteres en række afgørende forhold i det forhistoriske klima og landskab, samt den nuværende geologi, der kan hjælpe os nærmere en afklaring og sporer os ind på, hvor der skal laves nye undersøgelser, og hvad der arkæologisk ledes efter.

Fokus er på den sydlige del af Jylland, der i perioder rent landskabsmæssigt var forbundet med den population af neandertalere, der kendes fra det nordlige Tyskland.

Det bliver en rejse i Danmarks dybeste fortid, før hovedfremstødet i Weichselistiden for sidste gang formede Jyllands karakteristiske landskab, en rejse med ophold i perioden, der udspillede sig for 130.000 til 60.000 år siden. Foredraget vil også komme ind på neandertalere generelt og kan ses som optakt til busudflugten til Neandertal-udstillingen på Moesgård d. 21. september.

Pris:
50 kr. som betales i døren.
Gratis for medlemmer af Det Antikvariske selskab i Ribe og Esbjerg og Omegns Museumsforening.

Tilmelding ikke nødvendig.

Se alle Det Antikvariske selskabs arrangementer på Det Antikvariske Selskabs hjemmeside.

Illustrationen øverst er baseret på en illustration af Tom Björklund, der er stillet til rådighed af Moesgård Museum.