8.-9. juni, kl. 10-17 og 10-16 af Stephen Demeny

Workshops og “miniforedrag” er føjet til programmet for Ribes Middelalder Marked, som sprudler igen i den kommende weekend.

På lørdag og søndag den 8.-9. juni kan man igen spadsere lige fra nutidens til middelalderens Ribe, for da sprudler dette års udgave af Ribes Middelalder Marked.

Markedet i det grønne i Vedels Anlæg ved Museet Ribes Vikinger er åbent klokken 10-17 lørdag og klokken 10-16 søndag, og der er som altid fri entré til den spraglede plads med telte, værksteder, salgsboder og underholdende indslag som hentet lige ud af middelalderen med en tidsmaskine.

- Det er fjerde år, vi holder markedet, så det begynder at være en tradition, siger formanden for den arrangerende forening af samme navn og koordinator for begivenheden, Ida Andersen, glad.
Ribes Middelalder Marked er fortsat et non profit-foretagende som drives udelukkende med frivillig arbejdskraft, og på ny udtrykker Ida Andersen sin store taknemmelighed for den opbakning, markedet bliver vist.

- Vi er en 100 stykker, både børn og voksne, så vi er en god flok, siger hun om markedspladsens stambefolkning, der alle er i tidstypiske dragter og viser middelalderligt håndværk og husflid som perlemageri og smedekunst, og kokkererer efter gamle opskrifter til sultne gæster.

Åh ja, efter datidens katolske skik, kan markedsgæsten også købe et afladsbrev for sine synder og således slippe billigt i skærsilden.

Kaffekander camoufleret
Det siger ikke så lidt om bestræbelserne på at give markedet så autentisk et udseende som muligt, at Sydvestjyske Museer, der driver Museet Ribes Vikinger, i år har doneret skoposer, så de meget lidt middelalderlige kaffekander, Ida Andersen har med rundt til kaffetørstige markedsfolk på en lille vogn, kan blive behørigt camoufleret.

Krigsdans
Ida Andersen kan fortælle om flere nyheder på programmet, som skal være med til at fastholde og selvfølgelig gerne overgå de foregående markeders flotte publikumstal på cirka 2.500.

- Vi har to nye workshops, hvor man kan lære forskellige fletteteknikker, og man kan komme til kamptræning, hvor man kan lære en krigsdans. Dén er jeg lidt spændt på, ler hun.

Valdemar Sejr og overtro
Også nyt er “miniforedrag” som er tilrettelagt i samarbejde med og foregår på Museet Ribes Vikinger på Odins Plads sideløbende med livet på markedspladsen.

- Vores foredragsholdere vil fortælle om Valdemar Sejr og om overtro i middelalderen og magiske amuletter fundet i Ribe, uddyber Ida Andersen, der krydser fingre for, at de voksne markedsgæster vil tage godt imod denne særlige mulighed for at få indblik i tidsperioden.

Grusom hængning
Markedet byder også på et gedigent gys.

For på hver markedsdag klokken 13 holder “Jyske stormænd” rettergang over en formastelig forbryder.

Dommen? Den lyder på hængning!

- Og forbryderen bliver virkelig hængt, konstaterer Ida Andersen.

- Ja, det er altså en stuntman, der udfører det, tilføjer hun for en god ordens skyld.

Alt i alt kan Ida Andersen roligt garantere, at markedet igen mestrer sin målsætning om at være historieformidlende.

- Det er hele essensen: At vi fokuserer på det middelalderlige Ribe og formidler historien for vores gæster, fastslår hun.

Programmet (hent som PDF)

Aktivitetsprogrammet for Ribes Middelalder Marked ser således ud:
10:30-16.00: Afladsbreve i infoboden. Pris: 15 kroner.
10:30: Workshop med fletteteknikker. Pris: 20 kroner.
11.00: Optog gennem gågaden. Kun lørdag.
12.00: Kamptræning på pladsen.
13.00: Rettergang med hængning.
13:00: Miniforedrag på Museet Ribes Vikinger: ”Kong Valdemar Sejr”.
13.30: Miniforedrag på Museet Ribes Vikinger: Lørdag ”Overtro i middelalderen” og søndag ”Magiske middelalder-amuletter fra Ribe”.
14.00: Middelalder byvandring. Billet købes på Museet Ribes Vikinger. Pris: 90 kroner for voksne, børn gratis.

Alle aktiviteter udbydes fra markedets Infobod, og deltagere bedes møde op i god tid.
Der vil i øvrigt være gøgl og sang på pladsen i hele åbningstiden.
Se også hjemmesiden www.ribesmiddelaldermarked.com og begivenhedens side på Facebook.

Billederne øverst (fotos: Ribes Middelalder Marked): 
Pladsens værksteder og boder viser mange eksempler på datidens håndværk og husflid. Denne bod faldbyder keramik.

Også middelalderlig smedekunst er rigt repræsenteret.