af Anne-Sofie Lundtofte

”Historien i kornet” på Museet Ribes Vikinger flyver højt og dykker dybt. Fredag d. 16. marts kl. 14 åbner den nye særudstilling på Museet Ribes Vikinger. Den hedder ”Historien i kornet” og fortæller den spændende historie om en af arkæologiens mest fascinerende metoder, nemlig luftfotoarkæologien.

Masser af sporene fra vores forfædre er skjult for det blotte øje, og derfor kan det være vanskeligt at vide, hvor arkæologerne skal grave – for hvor er der noget at finde? Og hvad med dér, hvor det ikke er muligt at grave? Kan vi alligevel få noget at vide om det liv, der har været levet på stedet førhen?

Tager man billeder fra et lille fly, når kornet står højt på marken, afslører sporene sig, og det levede liv er ikke længere usynligt.
Det udnyttede projektet ”Fortiden set fra himlen – luft-fotoarkæologi i Danmark”, der fandt 990 interessante steder gennem 7 års flyvninger. 85% af stederne var ikke kendt i forvejen!

Holstebro Museum var en del af projektet og lavede udstillingen ”Historien i kornet”, som nu vises på Museet Ribes Vikinger, så andre end forskere også kan få indsigt i luftfotoarkæologiens forunderlige verden.

Udstillingen er bygget op om godt 20 kæmpe store luftfotos og ved hjælp af gennemsigtige akrylplader med en tegning af sporene får gæsterne selv mulighed for at gå på opdagelse i de spor, fotoet afslører.

- Det er en rigtig fin måde at formidle metoden på, siger museumsinspektør Mikkel Kirkedahl, der har stået for opstillingen af udstillingen i Ribe
- Vores gæster får lov til selv at lede efter sporene og får gennem de mange små film en virkelig fin indføring i, hvordan metoden bliver brugt.

Derudover viser udstillingen en del af de mange genstande, som udgravninger på stederne bragte frem.

FAKTA

  • Alle er velkomne til udstillingsåbningen fredag d. 16. marts kl. 14 på Museet Ribes Vikinger, Odins Plads 1. Her vil museumsinspektør Claus Feveile fortælle om den lokale luftfotoarkæologi og museet er vært ved hvedeøl, havrebrød og flyversjusser med og uden svæv.
  • Udstillingen kan ses til og med søndag d. 24. februar 2019
  • Yderligere oplysninger om udstillingen fås ved henvendelse til museumsinspektør Mikkel Kirkedahl, tlf. 51684105, mail mikni@sydvestjyskemuseer.dk

Billedet er fra udstillingens visning i Holstebro. Foto Peter Helles Eriksen