af Anne-Sofie Lundtofte

Museet Ribes Vikinger kan her i juni fejre 20 års jubilæum. Det markerer vi med gratis adgang for alle søndag den 21. juni, og vi håber at rigtig mange vil kigge forbi.

Det var en stor donation på 15,7 mio. kr. i 1993 fra Villum Kann Rasmussen Fonden (Velux), som gjorde det muligt at skabe et stort museum med fokus på vikingetiden og middelalderen, fortæller museumsdirektør Flemming Just. Sammen med midler fra Ribe Kommune og Ribe Amt gav det mulighed for en stor om- og tilbygning ved det gamle elværk, og der blev skabt en flot plads, Odins Plads, foran museet.

En af hovedkræfterne bag det nye museum var Per Kristian Madsen. Han var dengang museumsinspektør ved Den Antikvariske Samling og er nu direktør for Nationalmuseet og i øvrigt medlem af Sydvestjyske Museers bestyrelse.

"Vi havde til huse i Quedens Gaard, hvor vi havde meget trange forhold. Vi havde både museumsudstillinger, magasin, bibliotek og kontorer i de gamle bygninger plus en vikingeudstilling i Hans Tausens Hus. Det var derfor en fantastisk gave, at vi kunne få mulighed for at skabe et stort museum, der kunne fokusere på Ribes storhedstid i vikingetiden og middelalderen."

I praksis blev det antikvar Stig Jensen, der byggede vikingeudstillingen op, medens Per Kristian Madsen stod for middelalderudstillingen. Samtidig blev der skabt særudstillingsrum, børneaktivitetsrum, undervisningslokaler og en stor foredragssal, café og en flot museumsbutik.

"Siden åbningen i 1995 har der hvert år været omkring 40.000 besøgende, hvoraf halvdelen er udenlandske turister. Vi kan se af deres bedømmelser, at de stadig er rigtig glade for museet, siger Flemming Just. Vi viser, hvordan og hvorfor Nordens første by opstod omkring år 700 og helt frem til 1500-tallet var en af de største og mest betydningsfulde byer i Danmark."

Besøg Sydvestjyske Museers Facebookside