SUZHOU - Ånd og Liv 618-1279

17/6-17/9. Udstilling af prægtige fund fra en af den kinesiske by Suzhous blomstringsperioder.

Den kinesiske by Suzhou var med sin omfattende silkeproduktion et betydningsfuldt stop på Silkevejen, og voksede sig til at blive et økonomisk, åndeligt og kulturelt kraftcentrum.
Det attraktive og rige samfund blev tidligt præget af en høj teknologisk udvikling og avanceret byplanlægning.
Transportmæssigt har det haft stor betydning, at Kejserkanalen, som er den længste menneskeskabte vandvej i verden, også føres gennem Suzhou.
Vand og kanaler gennemstrømmer i det hele taget byen, som derfor ofte kaldes ”Østens Venedig”.
Suzhou blev attraktiv for både lærde og embedsmænd, og kom til at danne grundlag for traditionelle stilarter indenfor broderi, keramik, opera, havekultur og silke.

Udstillingen viser prægtige fund fra Suzhou i perioden fra Tang-dynastiet til og med de nordlige og sydlige Songdynastier, hvilket tidsmæssigt svarer nogenlunde til Danmarks vikingetid og højmiddelalder.
Umiddelbart før denne periode var Kina blevet samlet under én administration efter en lang periode med indre kampe.
Suzhou-områdets økonomi buldrede derfor afsted under en rimelig stabil politisk forvaltning.

Udstillingen omfatter både genstande med åndelig betydning og hverdagsgenstande og afspejler, at trosretninger og filosofier som kongfutsianisme, buddhisme og taoisme gennemsyrede både dagligliv, forvaltning og åndsliv.

Suzhou er Esbjerg kommunes venskabsby og ligger ca. 100 km vest for Shanghai.

Fotos: Jens Kr. Schmidt, Ribe Fotoklub

Udstillingen og bogen "Paradis på Jord. Suzhou i 2.500 år" er gjort mulig takket være støtte fra S.C. Van Fonden og Laurits Andersens Fond.